Υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο Πειραιά

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Πειραιά έχει προωθήσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τα σύγχρονα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκκινώντας από τη στρατηγική του θέση ως το πρώτο λιμάνι της χώρας (και το 7ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) και το δεύτερο σημαντικότερο μητροπολιτικό κέντρο μετά την Αθήνα, ο Δήμος Πειραιά στηρίχθηκε στη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργούν μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Επενδύσεις που σχετίζονται κυρίως με τις  μεταφορικές υποδομές (επέκταση μετρό και τραμ, ενίσχυση του λιμανιού), τον πολιτισμό (δημιουργία ΚΠΙΣΝ, αναστήλωση Δημοτικού Θεάτρου) και τα έργα αστικής αναζωογόνησης (π.χ. Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου, αναγέννηση και αξιοποίηση Πύργου Πειραιά κ.α.). Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι επενδύσεις που προβλέπονται στο master plan του ΟΛΠ, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών υποδομών, η βελτίωση των διασυνδέσεων με μεταφορικές υποδομές και  η ανάπτυξη  ξενοδοχειακών και εμπορικών εγκαταστάσεων.

Με πυρήνα το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), το οποίο πλέον βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Δήμο Πειραιά η ΟΧΕ της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, με πόρους ύψους 80 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Παράλληλα με την ΟΧΕ, αξιοποιούνται επιπλέον χρηματοδοτικές πηγές, όπως μεταξύ άλλων τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, και τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και «Αντώνης Τρίτσης».

Σε επίπεδο στρατηγικό, ο σχεδιασμός συμπληρώνεται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, την Ψηφιακή Στρατηγική, το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), τη Στρατηγική για την Άρση των κοινωνικών Ανισοτήτων, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, τη μελέτη για το OPEN MALL και τη στρατηγική για τον τουρισμό (Destination Piraeus).

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων, με γνώμονα την ανάπτυξη της πόλης και της τοπικής οικονομίας, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, της καθημερινότητας και ποιότητας ζωής στην πόλη, και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν παρεμβάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά με τις στρατηγικές του Δήμου, και διαμορφώνουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη. Παρεμβάσεις τέτοιες είναι αστικές αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές του Δήμου, δομές και μηχανισμοί στήριξης της γαλάζιας επιχειρηματικότητας (Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη), συγκρότηση και συστηματική ανάπτυξη του άτυπου ναυτιλιακού cluster, εμβάθυνση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις κ.α. Διαμορφώνεται, έτσι, ένα περιβάλλον που λειτουργεί προωθητικά στην επιχειρηματική ανάπτυξη, προσελκύει νέες επενδύσεις και επιχειρήσεις, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της.

Στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Δήμος Πειραιά, και οι υπηρεσίες του, που ανέλαβαν το φορτίο του σχεδιασμού, της υλοποίησης και παρακολούθησης των παραπάνω. Εξίσου σημαντικός ήταν  ο ρόλος του Δήμου στην άντληση και αξιοποίηση πόρων από όλες τις διαθέσιμες πηγές – εθνικές και κοινοτικές - αλλά και στην κινητοποίηση και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, από ιδιώτες για επενδύσεις στην  περιοχή  του Πειραιά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της αναπτυξιακής αυτής δυναμικής που παρουσιάζεται.

Με άλλα λόγια, ο Δήμος Πειραιά το προηγούμενο διάστημα εργάστηκε συστηματικά ώστε όχι μόνο να διαμορφώσει τη δική του αναπτυξιακή στρατηγική, προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά του, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τις προοπτικές του, αλλά και να κάνει τη στρατηγική αυτή πράξη, μέσα από πολιτικές, παρεμβάσεις και έργα με σημαντικό τοπικό και υπερτοπικό κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα. Παράλληλα, από οργανωσιακής άποψης (και παρά τους θεσμικούς και οικονομικούς περιορισμούς) ενίσχυσε την ετοιμότητα και την επάρκειά του για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και έργων, για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών και επενδυτικών δυνατότητων που παρουσιάζονται, και τελικά για τη δυναμική προσαρμογή του σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.